Sunday, March 29, 2015

Cicakman 3 : A so-called review


 Akhirnya.. Setelah 3 minggu filem ni ditayangkan di pawagam, semalam aku ngan Ila berjaya jugak menontonnya. Aku menonton sebab curious dengan review yang bagus-bagus di internet, Dan Ila pulak menonton semata-mata sebab YUSRY. Hahahhahahhaaa.....

Okay, ini review dari orang yang tak faham filem, bukan orang filem dah hanya menonton filem kerana suka tengok filem.

Pertama sekali aku nak kata, ini memang Filem. Maksudnya, dengan CGI, dengan setting, plot cerita dan semua yang terpamer dalam filem ni adalah meant for a film. Bukan macam sesetengah filem tu, yang lebih baik dibuat untuk telemovie daripada jadi filem dan ditayang ke layar perak.

Cicakman 3 bercerita tentang era cicakman yang dah dilupakan. Muncul pulak satu superhero baru nama Super Bro. ( Hahhahaa. Nama ni serius lawak. Tapi outfit Super Bro ni cool jugak.)


Seperti biasa, jangan harap lah aku nak tulis sinopsis. Sebab memang aku malas nak bercerita tentang benda yang aku kena recall sampai keras kepala. So, Baca lah kat SINI.

As per performance, caya tak, aku kata aku suka peformance Zizan Razak dalam filem ni. Character nya dapat dan boleh difahami. Bila masanya dia sedih, dia kecewa, terasa bodoh. Sayangnya banyak kontroversi tentang Zizan sekarang ni. Dan ramai yang hukum dia, sampai hukum kerja dia. Nak buat camne, dan memang mentaliti orang kita macam tu. Once you make a mistake... Buat la macam mana bagus pun, kena jugak hentam. Hehhehhe.. Nasib lahhh..

Lisa Surihani is Lisa Surihani. Maybe sebab rambut nya memang rambut Lisa, outfitnya memang sangat lisa. So, Lisa dan Linda cuma sorang adalah actress, sorang lagi watak dalam filem. Tapi memang sweet Lisa pegang watak ibu. She's so motherly. Dan chemistry dia dengan Zizan sebagai pasangan pun believable walaupun tak ada sangat physical contact.


Fizz Fairuz as Super Bro. Giler ah outfit dia memang cool. Tak panas ke dok dalam baju tu? Hahhahha. He is a good actor walaupun dia tak sepopular hero adaptasi novel. Hahhahaha. Aku tak expect tetiba dia kata, jangan ingat dia tak bawak power bank. Hahhahahaa. Itu punch line kawan aku tu. Orang pakai power bank. Kekkekke. Rasa nya kalau dibuat filem Super Bro pun best jugak.

Bell ngasri sorang lagi pak lawak. Walaupun kadang-kadang nampak over, tapi dia memang mancing ketawa aku bagai nak rak. Terutama nya part kena noda ngan Super Bro, memangis kat atas bumbung. Hahahhahahaa... Adeiii, nasib baik tak tersedak pop corn.

Tentang CGI, rasanya kali ni lebih kemas. Aku suka macam mana bandar Metrofulus di gambarkan. Nama-nama tempat yang digunakan pun sangat klasik. Termasuk nama sekolah Boboi. Stesen LRT pun pakai nama klasik. Ada unsur-unsur kemelayuan dalam negara antah berantah tu. Hehehhe

Secara keseluruhan, Cicakman 3 adalah satu filem yang seronok ditonton. Bukan filem serius yang mengajak kita berfikir, tapi lebih kepada filem yang hanya buat ketawa dan berhibur dengan kawan-kawan dan family.

Aku ngan Ila keluar pawagam dan ketawa lagi dan membincangkan tentang filem ni sampailah turun ketingkat bawah Suria KLCC. Good job guys!!

p/s : Perhatikan tulisan di belakang lori sampah : " Sampah Masyarakat".. Hahhahahaa... 

*Gambar-gambar ehsan pakcik google*

Thursday, March 12, 2015

Saya yang Emo.... ?@#%&#**@(

Okay, this is going to be a very emotional posting for me. Hahhahahahaa... ( boleh plak..)

Harap tak ada kuncu-kuncu aku di zaman dahulu membaca posting ala emotional ini. Tapi kalau baca pun, mereka adalah golongan yang paling faham dengan keadaan yang selalu melanda relationship kami.

Nak aku jelaskan kat sini, relationship ini bukan yang merujuk kepada hal-hal berkatian cinta, hati & perasaan. Tapi lebih kepada kasih sayang.

Kami mula berkenalan pada tahun 2008, sekarang dah 2015... Jatuh, bangun,menangis, ketawa, kecik ati, sakit hati semua kami dah rasa, So, bila ada yang membuatkan hati terasa, terasanya tu sangat dalam.

 Okay........ Aku malas nak pedihkan mata aku merenung skrin komputer ni, just aku nak tujukan kepada mereka yang berada didalam perjanjian tahun 2009. Perjanjian yang kita buat dengan seorang kawan yang sangat kita sayang & hormati.

Walaupun yang membuat perjanjian itu ramai, tapi sampai tahun 2015 ni, hanya aku & seorang lagi kawan baik aku saja yang masih memegang janji tu. Dan kalau dikira secara specific, hanya aku seorang saja yang masih pegang kuat walau dah beratus kali aku rasa nak ingkar janji.

Janji nya apa?

" Don't leave him, please bear with him. No matter what happen........."

Sentence nya macam gitulah lebih kurang..... Aku pun dah lupa.

So, setelah bertahun-tahun lamanya... Kini

We are going to leave him

Sorry sayang,

Dah sampai masanya kerana dia sudah boleh berdiri sendiri. Dia sudah ada tapak yang sangat kuat untuk hidup , Dia sudah tidak perlu diperhatikan, sudah tidak perlu dinasihatkan atau disayang-sayang macam dulu.

Yeahh..relationship kami dah tak macam dulu. Dah jauh berbeza dah.

We started as strangers,,,,, then we become friends, becomes siblings.... now we are strangers again.

No harm.... Hidup ni memang begini.

So, dengan segala hormatnya.... kami berdua undur diri, nak beli pop corn dan duduk atas bukit tinggi sambil melihat dia menjalani kehidupan dia yang kini sangat bahagia.

Kawan-kawan lain, kalau terbaca ni.... We are now at the level... Hahhahahahha

p/s : Rasa nak terbang ke Jakarta next month.... up up and awayyyyyyyy