Tuesday, February 4, 2014

Filem Iran

New addiction. Hahahhaa.. Aku memang pelik-pelik sikit .

Baru-baru ni Astro melalui saluran A-List sedang buat free screening dari 1 sampai 15 Februari. Filem-filem yang ditayangkan di channel ni adalah filem yang awarded. Maka kualitinya memang dijamin.Memandangkan aku suka filem-filem art house, filem yang punya jalan cerita simple tapi memikir, aku selalu di channel ni dan yang paling memikat hati aku adalah filem-filem dari Iran.

Okay nak habaq hang, untuk anak-anak gadis, menonton filem Iran jangan expect nak menonton lelaki-lelaki hensem ala K-Pop dengan badan sasa ala romantik meleleh. Memang korang akan kecewa. Bagi yang lelaki pulak, jangan harap nak tengok perempuan  seksi. Sebab semua perempuan dalam filem mereka bertudung.Even tudungnya bukan full, nampak rambut di depan, tapi baju yang dipakai selalunya longgar dan berwarna hitam. So, enough untuk pencinta kecantikan untuk tutup TV dan tengok drama korea. Hahahhahaha

 Filem pertama yang aku tonton adalah Children Of Heaven. Filem ni yang trigger aku untuk menonton lebih banyak filem Iran sebenarnya. Baru-baru ni ditayangkan di Astro, baru aku tengok balik. Sebab dah tak ingat jalan ceritanya. Kisah dalam filem ni simple je. Kisah Ali dan Zahra yang berkongsi kasut untuk pergi sekolah. Memang hazab giler kot rupa kasut tu. Then Ali get into some race, dengan harapan akan menang kasut baru. Tapi instead dapat tempat ketiga ( yang hadiahnya kasut), dia menang tempat pertama.

Anchor filem ni budak kecik je, tapi tak terasa bosan pun. Sebagai seorang yang ada "anak", aku memang terasa sampai ke hati melihat kehidupan dua beradik ni. Jangan lah satu hari nanti budak-budak tu tak ada kasut macam Ali & Zahra.
Yang ini ditayangkan di A List last week. "Someone Wanna Talk To You".Ceritanya simple, tentang Yasaman yang tinggal dengan maknya Leila. Leila langsung tak bagi Yasaman berjumpa dengan ayahnya, Mustofa yang dia tak tahu dah pergi kemana. Tapi Yasaman sebenarnya nak menjodohkan mak nya dengan Alireza seorang doktor gigi. Banyak konflik along the way sampai yasaman dilanggar kereta dan brain dead. Technically, Yasaman dah mati & pihak hospital suggest organ nya di dermakan.So, Leila was forced untuk mencari Mustofa untuk bagi approval. Dalam perjalanan dia berjumpa dengan perempuan-perempuan yang related dengan Mustofa termasuk isteri barunya.

 Hahhaha.. Mak tak suka filem ni sebab hero nya tua dan berjambang. Ini tajuknya "I feel sleepy'. Filem ni lawak sebenarnya. Yang diatas tu namanya Reza ( Orang iran memang ramai nama Reza ke apa??) 40 something, cikgu  dan belum kahwin. Ayah nya paling tak suka menyara dia dan mak dia becok macam murai cabut ekor. One day dia berjumpa dengan seorang perempuan penjual gula-gula bernama Shirin. Shirin ni pula sebenarnya mencari donor buah pingang untuk kakaknya. Disebabkan suka dengan Shirin, Reza rela ikut Shirin merompak dan menculik isteri mafia untuk mendapatkan duit. Ending filem ni tergantung. Shirin lari dari mafia, bawa Reza dalam bonet kereta. Tapi bila dia keluar menyorok, kereta tu tiba-tiba berjalan dan jatuh dalam gaung, bawa Reza sekali. Lepas tu? lepas tu tak tahu la apa jadi..

Kalau tak faham, kalau tak berminat, aku sure korang akan tidur dibuai mimpi menonton filem ni. Tajuknya "Flight Of The Kites". Kisah seorang cikgu yang dipindahkan ke sebuah sekolah daif di mana tah yang mana anak muridnya tak sampai 20 orang. Disitu dia kenal dengan seorang budak lelaki nama moslem yang mula-mula nampak macam tak berminat nak belajar, tapi rupanya pandai menghafal surah dan membaca. Mesej filem ni simple, kalau nak mengajar budak-budak, mulakan dengan apa yang diaorang suka. Contohnya, cikgu ni mula dengan minta budak-buadk buat layang-layang sebab dia realise orang-orang kampung dan budak-budak ni sukakan layang-layang.

Okay, tu je dulu. Nanti cari lagi. Hehhee...filem Iran maka mereka bercakap dalam bahasa parsi. Ermmmmm... memang tak paham sepatah haram. Tak satu word pun boleh dikesan. Hahhahahaha

p/s : tunggu filem dari mana pulak lepas ni?

No comments: