Sunday, November 24, 2013

Site Visit Di KLIAOkay, hari ni aku nak ceritakan salah satu kerja aku di Industrial Court. Aku bet ramai yang tak tahu apa Industrial Court ni kan? Kalau nak tahu, google je lah. Malas nak cerita, sebab panjang gila nak explain. Hahahhaa. ( Aku pun dah jadi cam Elbet. Suka bukak pintu, tapi tak bagi masuk!!)

Ini adalah salah satu pendekatan yang di ambil oleh Mahkamah kalau sesuatu case yang didengar, tak boleh nak dibayangkan hanya dengan perkataan, lukisan atau visual sahaja.

Okay, kira-kira macam ni lah ye, kejadian berlaku dalam sebuah kedai jual air kotak. ada pekerja kedai nyamun sekotak air milo, then kena buang keje. Saksi A kata dia nampak kejadian tu dari kaunter, saksi B kata tak boleh plak nampak dari kaunter, Yang kena tuduh pulak kata mana ada curi, ada CCTV kot. Then yang lain cakap lain pulak. Lastnya tak tahu nak percaya mana. Yelah, kalau dah angkat sumpah, tapi lepas tu bohong, boleh kena petir, memang tak ada orang nak berbohong.

So, disinilah memerlukan pihak ketiga a.k.a MAHKAMAH untuk menyiasat kebenarannya. Akan adalah lakonan semula yang ala-ala drama sebabak di tempat kejadian. Hehhehee... tu contohlah. Kalau setakat curi sekotak milo RM 1.80 tu, aku pun boleh bagi satu karton free. Hahahhahaa...

Selalunya Site Visit ni melibatkan kes-kes yang serius. Contoh kes yang melibatkan orang yang berjawatan besar dengan gaji besar atau yang serius. Paham-paham lah macam mana serius tu.

Dalam tahun 2010 aku pernah buat Site Visit dengan Boss aku, Y.A Tuan Fredrick ke LCCT. Aku tak ingat pesawat apa, tapi one of the boeing gak lah. First time aku masuk lapangan terbang menuju ke pesawat dalam keadaan main redah jer. Hahhahahaa... poyo sekejap!!. Yang paling lawak, kami masuk pesawat yang tengah boarding. Hijau biru muka penumpang bila kami masuk dengan muka seriusnya. Hahhahaa..

Yang kat atas tu, adalah site visit terbaru, 19 November hari tu dengan Y.A Tuan Rajendran. Kali ni ke KLIA pulak. Pesawat yang jadi mangsa kami adalah Boeing 737-400. Local flight, pesawat lama. Okay, kali ni tak panas sebab MAB di KLIA ada air bridge. Alhamdulillah...

Yang paling best, inilah pertama kali aku masuk Cockpit. Jaaa to the Kunnssss. Hahhahaha. Dengan muka tak malunya aku duduk kat seat pilot. Fuhh!!! Okay, tak payah imagine!! Lepas siap segala lakonan semula yang mana aku jadi mangsa jadi pelakon utama, kami dibawa ke Golden Lounge, Regional untuk hi-tea. Sekali lagi jaaaa to the kunsss. Kalau tak sebab keje, memang aku tak masuk kesitu lah. Too much for me golongan bawahan nih.hehhehee

Sekarang!! Apa fungsi seorang Jurubahasa diluar Mahkamah? Tak berfungsi? Hahhahaa.. kalau dalam konteks menterjemah, memang lah tak berfungsi. Tapi mana-mana judge yang disertai lawyer untuk tujuan kes yang dia kerjakan, dia tak boleh pergi tanpa jurubahasa. So, dia ada ally. nanti kalau ada lawyer yang kata judge panjat sayap kapal terbang, at least Jurubahasa dia ada kat situ yang confirmkan... "Mana ada!! Giler apa?" Hahhahahahahhaha. ( okay, tu contohlah... Lawyer pun tak la bangang nak buat remarks gila camtu)

Dan sebagai Jurubahasa, aku kena tahu details. Aku tak boleh main dengar masuk telinga kiri keluar telinga kanan tanpa tahu sepatah haram. Korang ingat tak boring ke baca fakta kes??? Boleh bawak tido tau!! Hahahhahaha..

p/s :Kerjakan sesuatu yang kamu suka, jadi, kamu tak akan rasa seperti bekerja. 

No comments: