Tuesday, October 7, 2014

Kenapa NFC dah lama tak ada event??

Haaaaaa... Ini soalan yang Harney report kat aku, banyak ditanyakan oleh fans Nubhan kepada dia. Kat aku pun ada gak yang bertanya. Lama tak jumpa Nubhan katanya. 

Okay adik-adik, kakak-kakak, abang-abang semua... Memang kami tak buat dah event selepas Showcase pada bulan April dulu. Bukan tak mahu, tapi kami aim trip ke Bali pada bulan December. In between memang tak ada apa-apa event. Sebabnya??

1- Aku dan Harney sibuk kerja. Aku sibuk outstation, Harney dia Pharmacist. Dua-dua kami kerja kerajaan. Jangan kata orang kerja kerajaan ni tak ada kerja, kalau kamu buat kerja kamu bebetul.... memang banyak kerja sebenarnya. Hehhehe

2 - Faktor kewangan. Lepas showcase yang banyak makan belanja dari pihak kami dan pihak fans. Rasanya baiklah kami rehat dulu. Jangan nanti ada pulak yang kata FC terlalu banyak buat event, makan duit fans.

3- Kesibukan Nubhan. Ye, dia sibuk, Bukan senang nak get tru jadual dia pada hari minggu,

Actually nak buat event bukan senang. Orang yang attend memang nampak mudah jer semua tu. Tapi untuk dapatkan satu event yang betul-betul sesuai dengan kehendak peminat adalah sesuatu yang sangat rumit, Banyak yang kami kena fikirkan. Okay, untuk yang nak buat event, atau yang bercita-cita untuk buat event...... ini apa yang korang kena fikirkan dulu.

1- Konsep : Sebelum apa-apa, ini adalah yang paling crucial. Memandangkan NFC dah ada banyak giler event dan aktiviti, memang susah kami nak fikirkan konsep event baru. Selalunya permintaan Nubhan, tak nak konsep yang sama diulang. Susah?? Memang susah nak cari konsep yang sesuai. Kadang-kadang kami sampai terbengkalai berhari-hari. Nak tido pun fikir hal tu jugak.

2- Duit : Untuk charge orang bukan perkara yang boleh buat main-main. Ada masanya kita nak charge tinggi, takut membebankan peminat. Tapi dalam masa yang sama, kos juga tinggi. Korang kena tahu, untuk menjalankan sebuah event, banyak kos yang kena kami fikirkan. Jadi, apa yang kami charge tu sebenarnya merangkumi semuanya. Kadang-kadang langsung tak membawa untung. Dan kadang-kadang kami kena keluarkan duit poket sendiri jugak.

3 - Tarikh & Masa : Seperti yang dah aku katakan, hujung minggu ni susah nak dapat tarikh yang sesuai. Nak buat weekdays, artis free, peminat pulak ada yang bekerja, ada yang belajar. Nak mencari tarikh tu ada masanya buat kami bertiga bertengkar sama sendiri jugak.

4 : Attendance : Ini masalah yang selalu buat kami pusing sendiri. Nak jumpa peminat yang melting, mencakar tanah jatuh cinta dengan artis tu memang mudah. Tapi nak jumpa yang sanggup keluarkan duit dan datang berjumpa face to face memang sangat mencabar. Marilah jadi crew. Korang akan rasa sakitnya nak accommodate even satu hall pun.

5 - Promosi : Part paling makan masa. Untuk buat satu-satu event, kena ada promosi yang sangat baik. Ingat lagi masa kami buat TEMASYA dulu. Itu memang event berkonsep dengan promosi yang giler ibab punya. Sampai Nubhan sekali terlibat dengan lakonan ala tak de bajet bawah pokok pisang kat taman tasik titiwangsa tu. Hahhahahhaaa.

6 - Sponsor : Nak mintak duit atau product orang memang susah!! Kadang-kadang tu ada jugak yang cam nak mintak penampo free je. Hahhahhaa. Tapi ada juga yang kita mintak berkali-kali pun masih bagi. Tapi bila dah dapat, tu yang buat pening kepala tu. Nak pi collect satu persatu tu yang buat penat tu. Cam masa buat AN EVENING WITH NUBHAN dulu. 12 jam semata-mata nak collect barang sponsor jer. Nak buat apa barang sponsor? Letak dalam goodie bag korang aaa...

7- Tenaga kerja : Haaaaaaa... Ini memang kami selalu kurang. Selalunya yang buat semua ni hanya kami berdua. Dengan approval oleh Nubhan. Bila sampai ke tempat event, baru crew lain akan turut bekerja. Kami kekurangan orang, tu sebab kami akan minta tolong VIN untuk membantu apa yang patut. Selalunya yang ringan-ringan je la, Yang tak melibatkan part-part yang crucial.

8 - Aturcara / Perjalanan majlis : Sebelum satu-satu event dibuat, ini perkara penting. Lepas ni nak buat apa, nak buat ini, nak buat itu. Jangan nanti ada pulak yang tak betul. Selalunya kami akan rombak berkali-kali aturcara ni. Sampailah sesuai dengan keadaan. Kami juga kena susun crew. Yang ni buat apa, yang tu buat apa. Bukan main terjah je, Nasib kami baik sebab semua crew boleh dihantar kemana-mana pun. Mereka ni multi tasking.

9 - Support Instruments : Bukan semua event hall ada  PA system dan microphone. Ada jugak hall yang provide, tapi tak sesuai dengan kehendak artis. Jadinya...nak mencari orang yang boleh menyewakan PA system dengan harga yang berpatutan serta menepati piawaian adalah hal yang sanngaaattttt susah. Kadang-kadang tu ok, murah. Tapi bunyi cam dalam tong. Nak yang bunyi bagus...mahal berdentung-dentung.

10 - Event itu sendiri : Yeah.......Ini korang paham sendirilah.

Soooooooooo.... Itulah sebab kami tak buat event selepas Showcase tempohari. Untuk yang nak jumpa Nubhan, datanglah ke show-show dia. Selalunya dia akan inform kat twitter. Boleh la kalau nak bergambar ke..apa ke. Kalau nak tunggu event, memang kami tak buat sampailah habis trip ke Bali December ni kay... ;)

Okay, tu jer...

p/s : Tahniah Nubhan atas pertunanganmu... ;)

No comments: