Thursday, January 7, 2010

Jom Jalan-Jalan...

Hai alzzzz..

Seperti yang aku katakan semalam la kannnn.....jom ikut aku jalan-jalan ke Bali... Table setting kat Jimbaran.........aim nye, mengadap laut tunggu matahari terbenam.
Seperti yang korang dah tengok, Festival di Budugul......Nampak sejuk kannn..Memang sejuk!!!
Tanah Lot!! Pada aku, inilah lokasi paling cantik sepanjang 4 hari aku berjalan-jalan ke Bali. Walaupun panas sampai nak cair otak, tapi terkesima dengan kecantikan alam semulajadi, buat kita lupa dengan panas tu.
Kalau tinggal kat Bali Dynasty, boleh nampak kereta kuda ni. Sampai ke malam aku nampak derang ni lalu lalang.
Haa......Inilah peminat aku!!! Haa..haa..haaaa.....Tak sangka, sampai Bali..aku jadi ala-ala artes hollywood. Nasib baik tak patah riuk je aku kena terjah ngan depa ni. He..hee..Penjual-penjual T-Shirt ni ada kat depan restoren Kintamani, kat Gunung Berapi Batur.
Ini namanya Barong. Kalau bawak anak-anak kecik, aku suggest jangan bawak la tengok show ni, takut malam-malam tak boleh tido pulak. Kitaorang yang dah dewasa ni pun seram sendiri tengok barong ni.Hee..hee..tulah kan, siapa suruh duduk depan sekali.
Nak mengeluh??? Mengeluh la dalam kotak ni....hahahahhaha
Ketam ye tuan-tuan & puan-puan...........
Budak berdua ni datang naik bot ke Budugul untuk pesta tu. Tertarik dengan diaorang, kami ambil gambar.Comel kannn..
Inilah bot yang diaorang naik untuk ke Budugul. Tengok hujan tu........dan kabus-kabus yang cantik...emmmmmm...
Haa..haa...nampak sangat lain budaya. Inilah pakaian orang-orang kat situ....lebih kurang sama je, yang lain nya hanya warna.
Aku dah lupa kat mana ni. Tapi..............breathtaking!!!!!!!....
Shopping time!!!!!!!!!!!!..wakakakakkaa....kalau tak gila, tak tahulah!!.Korang boleh bargain sampai 80% kat sini. just, be nice....I mean, very nice!!..lepas tu be cruel, I mean, very cruel....hee..heee.....lepas tu, balik dengan beg penuh van,kereta atau bas parawisata, mana-mana la yang korang guna kannn...hee..hee..
Bali Galleria. Masuk kesini, baru aku sedar aku berada di tahun 2009. Balik ke tamadun yang aku berada sekarang ni. Apa yang dijual kat dalam ni, sama je dengan yang kat mana-mana di sini.So, tak payah beli!!!
Bali sangat terkenal dengan lukisan macam ni. Kat mana-mana pun korang boleh dapat lukisan. Kalau nak yang mahal, boleh beli kat gallery macam ni, Kalo nak yang murah..........kat tepi-tepi jalan pun banyak.Boleh dapat dengan harga yang sangat murah.
Kat Goa Gajah.. Ini hanya susunan batu dari runtuhan pura. Maybe dah tak tahu cam ne nak jadikkan pura tu satu pura balik...so, susun je leee..hee..hee..
Tingkat bawah hotel kami. Cuba tengok siling nye...huhuhuhuuuu...malam ke, siang ke..tetap la nampak bintang uolsss!!!
Bali Dynasty di waktu malam.....Emmmmm.....sangat cantik!!!
Aku dah lupa nama Pura ni. Tapi kat sini punyalah banyak monyet. Ada besar ada kecik. Hati-hati jelah sebelum kena dukung monyet kesana kemari.Hee..heee...
Uluwatu...Tempat pertama aku pergi. Tak tahu nak komen apa masa sampai kesini. Sebab sepanjang hidup aku, belum pernah aku sampai kat cliff...
Aku respek ngan Phan sebab berani meninjau sampai kesini.....hee..hee..kalo jatuh tu sure berkecai.Kat Uluwatu gak ni........on the way ke pura diatas bukit sana.
Tangga yang disediakan untuk naik keatas sana tu...nampak tak macam pokok krismas hujung cliff tu? itu la pura nye. Punyalah jauh berjalan. tapi tak terasa sebab leka tengok laut.
Kat mana-mana pun di sini, korang tak akan dapat mengelakkan patung-patung macam ni. Ada yang pakai kain kotak-kotak macam kain pelikat dan ada yang pakai kain kuning. adalah kepercayaan diaorang tu kan....Kita pakat tengok je la.

Taman depan hotel. See statue putih tu?? Yang tu angels..hee..hee..kalau malam-malam, agak menyeramkan jugaklah.haa..haa...Interior.............Pada aku, enough la, bukan nak duduk sampai setahun kat sini pun. Aku suka jerrr..selesa!!!
Haa..haaaaa...katanya bebas biaya yeee..kalo kita, namanya toilet free. Hee..heee...Toilet ni kat Airport, sampai-sampai je, cari toilet dulu.
Motip??? Motipnye, nak citer kami dok kat sayap...Ini sebelum kapal terbang ni naik tinggi lagi, masih nampak awan.
Errr..balik ke gunung berapi Batur.....selain pertama kali tengok cliff, inilah pertama kali aku tengok gunung berapi. Hee..hee.yang belum, hanya tengok benda alah ni meletus jer..
Ini adalah kechak dance........tarian ni sangat popular kat Bali dan macam dah jadi identiti Bali tu sendiri. Walaupun persembahan ni panjang, tapi aku suka jugak tengok.Tak bosan.
Another cliff..aku pun dah lupa kat mana. Kalau buat terjunan bebas, sure lama baru sampai ni...wakakakkakaa
Tengok pusaran air tu.....Boleh imagine macam mana dalam nye kannnn.....
Gambar terakhir.......jualan ni ada kat hotel dari hari jumaat sampai hari minggu...diaorang la kata, kita kata hari Ahad. Hee..heeee....Boleh tahan murah & kualitinya pun bagus jugak. Boleh je korang tawar menawar kat sini. Jangan risau, kakak-kakak ni sangat friendly..hee..hee...
okeh, setakat ni, ini je yang dapat aku bagi korang tengok. Ada banyak lagik...tapi aku dah tak larat nak keluarkan, kecikkan & upload..hehehhehehee....pi la sendiri ke Bali..senang citer!!!..haa..ahaaa...

3 comments:

iena said...

sgt cantik..rasa cam aman dan damai jer kan.. Naper sekkeping jer gambar korang? letak lah gambar korang banyak skit..doakan rezeki aku ek..leh p bali lak pas nie..huhuu

Kikey said...

nak gambar kitaorang ker? fuh!!!..errrrrr..tak lawo!!!..

yeeeeeeeeeeeeeeee...adik mendoakan akak sampai ke Bali satu hari nanti.Just jangan bawak anak-anak tengok barong tu, kang korang tak tido malam anak2 dok barong dalam bilik hotel...hee...heeee...

Anonymous said...

hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/